Ergoterapi

Ergoterapi bygger på at det er en nær sammenheng mellom aktivitetene vi utfører og vår helse. Helseproblemer kan gi aktivitetsbegrensninger, og uheldig utføring av aktiviteter kan gi helseproblemer. Det er denne sammenhengen som er utgangspunktet for all ergoterapi.

Ergoterapeuten jobber for å fremme beboernes mulighet til å mestre ulike gjøremål i dagliglivet.
Ergoterapeuten bidrar i behandlingsopplegg både med utredning og trening.

Utredningen utføres ved hjelp av utprøving og observasjon i aktivitet, samtaler, tester og undersøkelser. Her kartlegges funksjonssvikt og ressurser når det gjelder kognitiv funksjon, motorisk funksjon og kommunikasjonsferdigheter. Ergoterapeuten foretar også tester ved mistanke om demens.

Trening med ergoterapeut er rettet mot funksjoner som er grunnleggende for å mestre sammensatte aktiviteter i dagliglivet. Hukommelse, konsentrasjon, bevegelsesevner og kommunikasjonsevner er eksempler på slike funksjoner. Målet med treningen er at beboeren skal mestre mest mulig selv i spisesituasjoner, stellsituasjoner (ADL) og i aktiviteter de er interessert i.

Ergoterapeuten kan gi råd om hvordan aktiviteter kan utføres enklere, energibesparende og forebyggende ved å finne alternative arbeidsteknikker og å endre på framgangsmåter og rutiner.

Ergoterapeuten tilpasser og formidler tekniske hjelpemidler til bruk ved forflytning, personlig hygiene, nedsatt syn og hørsel samt veileder beboere og personalet i bruk av disse.
En stor del av jobben er å ha kontakt med Nav hjelpemiddelsentralen og ulike hjelpmiddelfirmaer. Denne kontakten er viktig for å vite om beboernes rettigheter til ulike hjelpemidler og for å kunne gi god informasjon og veiledning om ulike hjelpemidler til de som har behov for det.

Ergoterapeuten tilbyr også i samarbeid med aktivitør behandlingsgrupper for mild-moderat demens: Sansegruppe (med bl.a. sanseintegrasjon) og moderat –langkommen demens: Stimuligruppe (med bl. a. gjennombevegelse og taktil berøring på hendene).